Sunday, December 25, 2011

i am annoyed!

salam sejahtera
peace upon you



this might be my last entry for 2011
what a lazy person i am =.=”

guess what, i want to ask all of you, my dearest readers
what is your opinion in greeting others ‘merry x’mas’?
i knew that we’re muslims and i we are not suppose to greet them that
however! 
( ada exclamatory mark kat sini )
i can’t see the point why lots and lots of muslims keep attacking others
commenting that
it’s a sin
publicly
if you ever think of your friends feeling, you won't do that

agak terserlah kekurangan kefahaman anda di situ
jangan terlalu cepat jatuhkan hukum
i have a lot of christian friends
they are upset by this kind of issue
and of all days, do you need to tell others that it’s a sin on x’mass???
for me, i made a research on this issue
some says it’s ok as long kita tak redha dengan sambutan tu
and our greets just for the mean of friendship
some says bila kita wish, it’s mean kita mengakui ketuhanan christ
for us Isa ibn Maryam a.s is our prophet, not the god like the christians believe

for me that still lack of knowledge
( doakanlah akan bertambah kefahaman saya )
we don’t have to show we hate it, simply don’t wish it 
tak susah pun kan?
you can say happy new year or etc..new year is just around the corner isn’t it?
and the fact that it’s Isa al-Masih's birthday can be denied…
it's an important date for us, muslim too

open your mind, come on la
what would you feel if people said
   jangan ucap selamat hari raya   
dosa!

mad isn’t it?
we live in multicultural country
multi-religions not to mention
please, care for others…life is not about us only

jangan bercakap je lebat tapi buatnya tak
keep saying this is haram that is haram
tapi bila benda buat depan mata buat tak nampak
benda yang syubhah nak dibesar-besarkan, perkara yang terang nyata dipinggirkan
   change your mindsets!   
quick, asap
   show the true values of islam, practice the sunnah   
not only other muslims will respect you
you may attract non-muslims to approach islam

we need to learn about others
in order for others to respect us
again
life is not just about you


p/s : geram!
i hate it when people keep saying im defending my christian friends bla3
hey, please..use your brain.
Rasulullah saw pun respect other religions k





9 comments:

  1. Merry Christmas~~~ have a nice day ~ =D

    ReplyDelete
  2. setuju ^^
    saja nak besar-besarkan bnda tu..
    tulis kat FB bagai..org non-muslim yang tgk pasti rasa mcm annoyed smcm *huh*

    u don't hve to publish it all around , just don't wish them --> that's all

    ReplyDelete
  3. Mungkin dapat dikongsi disini.. ",
    http://drmaza.com/himpunan_fatwa/?p=77

    ReplyDelete
  4. yes..Rasulullah sendiri respect others religion...knapa kita tidak?

    ReplyDelete
  5. Salam Sejahtera Cik Beeskuwt,
    Sebagai seorg yang menganut agama Christian, saya berasa agak kecewa akan perkara ini. Terus terang, abang dan adik saya berkahwin dengan perempuan yang sama agama dengan cik. Kami tidk punya masalah sebegini, pernah time hari raya, saya berkesempatan kerumah mertua adik saya dan saya dilayan dgn begitu baik sekali. Pernah beberapa minggu yang lalu saya menghadiri doa tahlil untuk saudara dekat yang meninggal. Saya berbaju kurung kesana. Meskipun agama saya berlainan tetapi saya hadir juga for last respect. Saya juga menangis seperti orang lain ...biarpun agama saya lain bukan bererti saya meninggalkn fahaman saya. Kehadiran saya hari itu tidak pula menyebabkan apa2 konflik. Orang tahu saya ikhlas dan saya dianggap macam saudara sendiri biarpun berlainan agama.
    Terimakasih kerana berfikiran terbuka.

    Kalau sudi singgah-singgahlh lagi ke blog saya.

    Honey.

    ReplyDelete
  6. aku xde mslh nak ucap krismas kat org bkn islam, or any other wish. yg ckp itu haram ini haram ni bangang sbnr nyer.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...